Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ
Το Cyprus International Institute of Management παρουσιάζει το Κέντρο για την Ισότητα, τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη – Centre for Diversity, Equity, and Inclusion (CIIM Centre for DEI).
Αποστολή του CIIM Centre for DEI είναι η δημιουργία συνθηκών ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης σε εργασιακά, κοινωνικά και άλλα περιβάλλοντα, ώστε μέσα από αποτελεσματικά προγράμματα και πρωτοπόρες δράσεις, να ενισχύεται η αποτελεσματικότητα, η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Το Κέντρο διασυνδέει τις αρχές της ισότητας, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, με τις έννοιες της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης. Αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών και λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών, η οποία χαρακτηρίζεται από διχαστικές τάσεις και πολωμένες συμπεριφορές. Το CIIM Centre for DEI γνωρίζει τις ανάγκες των επαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα παγκοσμιοποιημένο και πολυπολιτισμικό περιβάλλον και προσφέρει σύγχρονες δράσεις, οι οποίες αφορούν στους τομείς της Πολιτισμικής Νοημοσύνης, του Κοινωνικό Μάρκετινγκ, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Υπευθυνότητα, της Ψυχικής και Κοινωνικής Υγείας, καθώς και στις Δεξιότητες Προσωπικής Ζωής και Επιτυχίας.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;
Το CIIM Centre for DEI είναι ένα μοναδικό Κέντρο στην Κύπρο το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με θέματα Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης και το πώς αυτά συνδέονται με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης (sustainable development), καθώς και με την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG).
ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ;
Πιστεύουμε ότι ο όρος Ισότητα, Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη, γνωστός ως DEI, είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές εκπαίδευσης και κατάρτισης στον 21ο αιώνα. Η εφαρμογή μιας διατομεακής προσέγγισης για την προώθηση και επίτευξη εποικοδομητικών αποτελεσμάτων σε σχέση με την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στο χώρο εργασίας, είναι πλέον μονόδρομος, ξεκινώντας μάλιστα από την ανώτερη ηγεσία οργανισμών και εταιριών, ή άλλων ενδιαφερομένων μερών. Η δημιουργία δίκαιων αποτελεσμάτων, συνεπάγεται μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς η οποία να ενσωματώνεται ως στρατηγική αλλαγής στον ενδιαφερόμενο οργανισμό ή εταιρία.
Κάποιοι από τους ακρογωνιαίους λίθους που αποτελούν τη βάση μιας τέτοιας αλλαγής, είναι η προώθηση του κινήτρου για κατανόηση των αρχών αυτών, η ενίσχυση της ανάγκης για αλλαγές μέσω επίσημων μηχανισμών που να προσφέρουν μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα, καθώς και η ανάπτυξη ταλέντων και δεξιοτήτων που να ενισχύουν την συμπεριφορική ευελιξία.
ΓΙΑΤΙ DEI;
Ο όρος DEI τελικώς, είναι μια μορφή αναγκαίας εκπαίδευσης και κατάρτισης στο σύγχρονο χώρο εργασίας στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης. Η επένδυση στην ενσωμάτωση στόχων, δράσεων και πρακτικών DEI δημιουργεί προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις, καθώς ενισχύει τη φήμη τους αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης μέσα στην ίδια την επιχείρηση και αναμεταξύ του εργατικού δυναμικού της, αναμεταξύ της επιχείρησης και των πελατών της, αλλά και ανάμεσα της επιχείρησης και της κοινωνίας ευρύτερα. Ταυτόχρονα, άτομα με ιδιαίτερες ευαισθησίες και δεξιότητες σε θέματα ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υπερβούν τους προσωπικούς και οικονομικούς τους στόχους, έχουν καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα και είναι πιο καινοτόμα και δημιουργικά.
Για να επιτύχουμε μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς αλλαγή και ανάπτυξη, πρέπει δηλαδή, να εφαρμόσουμε αυτόν τον νέο τρόπο σκέψης και εργασίας. Και αυτή είναι η στιγμή που το CIIM Centre for DEI μπαίνει στο παιγνίδι!
Γιατί σήμερα; Γιατί τώρα;
Ζούμε και εργαζόμαστε σε έναν ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο και πολυπολιτισμικό κόσμο. Οι δυσκολίες γύρω από το τί θεωρείται αποδεκτό και τί οικείο καταρρίπτονται συνεχώς. Η αντιμετώπιση, ο τρόπος καθοδήγησης και η διαχείριση άλλων ανθρώπων που ενδεχομένως να έχουν διαφορετικές απόψεις, αξίες, εμπειρίες, συμπεριφορές, τρόπους ζωής και προσεγγίσεις από εμάς, είναι το κλειδί για την επιτυχία, προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική.
Το CIIM Centre for DEI αποτελεί μια οργανωτική προσπάθεια για αύξηση της διαφορετικότητας στην εκπροσώπηση σε κάθε επίπεδο ενός οργανισμού ή μιας εταιρίας, για ενεργό ανταπόκριση σε ατομικές και συστημικές προκαταλήψεις, συμπεριφορές, πολιτικές και πρακτικές που να διασφαλίζει ότι όλοι και όλες έχουν δίκαιη πρόσβαση σε ευκαιρίες, καθώς και για την προώθηση ενός περιβάλλοντος όπου τα άτομα με διαφορετικές ταυτότητες βιώνουν το αίσθημα της εκτίμησης και του σεβασμού.
Η διαφορετικότητα με άλλα λόγια, δημιουργεί ταυτόχρονα προκλήσεις και ευκαιρίες στον χώρο εργασίας, καθώς μπορεί να είναι ορατή όπως η εθνικότητα, το φύλο, η ηλικία, οι σωματικές αναπηρίες, η θρησκεία, ή μπορεί να είναι αισθητή σε υποεκπροσωπούμενες ομάδες, για παράδειγμα, όταν κάποιος μπορεί να είναι «ο/η μόνος/η αλλοδαπός/η», ή «ο/η μόνος/η ΛΟΑΤΚΙ+», ή «ο/η μόνος/η νεοεισερχόμενος/η», ή «η μόνη γυναίκα, ο μόνος άντρας». Ένας τεράστιος αριθμός πρόσφατων ερευνών διαπίστωσε ότι ένας κορυφαίος παράγοντας εξαιτίας του οποίου οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν οικειοθελώς τη δουλειά τους είναι η έλλειψη συμμετοχικότητας και συμπερίληψης μέσα στα εργασιακά τους περιβάλλοντα.
Ταυτόχρονα, οι μελετητές της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης ορίζουν τη συμπερίληψη με βάση δύο ξεχωριστά στοιχεία: τη μοναδικότητα και το αίσθημα του ανήκειν. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, έχουν την ανάγκη να αισθάνονται μέρος μιας ομάδας, η οποία συγχρόνως δεν τους αναγκάζει να αφομοιωθούν.
Πώς επιτυγχάνουμε τους στόχους μας;
Το CIIM Centre for DEI δημιουργεί συνθήκες συμπερίληψης και συμμετοχικότητας μέσα από αποτελεσματικά προγράμματα που ενισχύουν τη σημαντικότητα της ισότητας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη μοναδικότητα των εργαζομένων και των πολιτών γενικότερα, όσο και το αίσθημα του ανήκειν. Παρέχουν στους ηγέτες εργαλεία και ευκαιρίες επιμόρφωσης ώστε να υποστηρίζουν ένα δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακό περιβάλλον, μακριά από την προκατάληψη και την ευνοιοκρατία. Ένα περιβάλλον όπου η διαφορετικότητα μπορεί να γίνεται αντιληπτή και να αξιοποιείται για διασφάλιση της διαφάνειας αλλά και της παραγωγικότητας. Ένα περιβάλλον όπου όλοι και όλες νιώθουν ευπρόσδεκτοι και ασφαλείς, διατηρώντας ταυτόχρονα τη μοναδικότητάς τους, στοιχεία τα οποία συνδέονται άρρηκτα με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα.
Τί προσφέρουμε;
Το CIIM είναι ο πρώτος φορέας στην Κύπρο ο οποίος, μέσα από το CIIM Centre for DEI, προσφέρει υπηρεσίες στην Πολιτισμική Νοημοσύνη (CQ®) και πιστοποιημένα προγράμματα στο Κοινωνικό Μάρκετινγκ, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Υπευθυνότητα. Είναι, στο πλαίσιο αυτό, ο μοναδικός φορέας που ενεργεί αποκλειστικά ως ο Εθνικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για το Κοινωνικό Μάρκετινγκ (European Social Marketing Association – ESMA). Και οι δύο πρωτοποριακοί τομείς, της Πολιτισμικής Νοημοσύνης και του Κοινωνικού Μάρκετινγκ, εναρμονίζονται με το πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. για οικονομική και κοινωνική συνοχή. Τους τομείς αυτούς συμπληρώνουν και ενισχύουν δύο αναγκαίοι για τη σύγχρονη κοινωνία θεματικοί κύκλοι, οι οποίοι αφορούν στην Ψυχική και Κοινωνική Υγεία στον 21° Αιώνα και στις Δεξιότητες Προσωπικής Ζωής και Επιτυχίας.
Σε ποιους απευθυνόμαστε;
Μέσα από τις ποικιλόμορφες δράσεις του, το CIIM Centre for DEI λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών, η οποία χαρακτηρίζεται από διχαστικές τάσεις και πολωμένες συμπεριφορές. Συνάμα, αναγνωρίζει τις ανάγκες των επαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και, για τον λόγο αυτό, προσφέρει σεμινάρια τα οποία αναπτύσσουν και θέτουν σε πρακτική εφαρμογή τις δεξιότητες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αποτελεσματικότητα στην ευρύτερη βιομηχανία (κυπριακές και πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς), στην πολιτεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα σχολεία και σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, στους επαγγελματίες της υγείας, στους επαγγελματίες επιβολής του νόμου, στις μη-κυβερνητικές οργανώσεις και στους οικονομικούς φορείς του τόπου. Στον εκπαιδευτικό τομέα, το Κέντρο καινοτομεί με προγράμματα ειδικά διαμορφωμένα για ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, καθώς και για γονείς.
Συγχρόνως, το CIIM Centre for DEI απευθύνεται στον κάθε ενήλικο πολίτη στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης που επιθυμεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του στον χώρο της εργασίας του, καθώς και τις σχέσεις του με την κοινωνία και το σύνολο των πολιτών στο οποίο δραστηριοποιείται και κοινωνικοποιείται, σε οργανωμένες ομάδες προώθησης της κοινωνικής δικαιοσύνης και αντίστασης στην κοινωνική αδικία, καθώς και σε άτομα που επιδιώκουν την κοινωνική αξιοπρέπεια. Τέλος, το CIIM Centre for DEI συνεργάζεται με τη «Σχολή Ήρεμης Σκέψης» προσφέροντας σεμινάρια βιοθεώρησης και αυτοβελτίωσης, καθώς και με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Curious Qat ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα Πολιτισμικής Νοημοσύνης και Πολιτιστικής Διαχείρισης.
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΕΣ ΜΑΣ
Ιωάννα Παναγιώτου
Ιωάννα Παναγιώτου, Βιολόγος, ΜΒΑ, ΜΑ Θεολογία, κάτοχος του πιστοποιητικού «Chief Sustainability Officer (CSO) Professional» και του «The NSMC’s (National Social Marketing Centre) Level 4 Social Marketing Award – Accredited by CIM (Chartered Institute of Marketing) της Αγγλίας. Είναι μέλος του Leadership Council του SDSN Cyprus (Cyprus branch of the UN Sustainable Development Solutions Network) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) Κύπρου (CSR Cyprus). Κατείχε τη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-2019). Από το 2020 μέχρι σήμερα εργάζεται ως Εκτελεστική Διευθύντρια του CIIM – Cyprus International Institute of Management. Είναι επίσης η Εθνική Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για το Κοινωνικό Μάρκετινγκ (European Social Marketing Association – ESMA).
Δρ. Ιωάννης Σ. Χριστοδούλου
Ο Δρ. Ιωάννης Σ. Χριστοδούλου δίδαξε, από το 2000, στην Ανώτερη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο European University Cyprus, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Cyprus International Institute of Management. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής Αξιολόγησης Βιοϊατρικής και Κλινικής Έρευνας. Είναι ιδρυτής και καθηγητής της Σχολής Ήρεμης Σκέψης.
Αναστασία Καψάλη
Η Αναστασία Καψάλη είναι εκπαιδευτικός Κοινωνιολόγος και Νηπιαγωγός με μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής. Έχει εργαστεί από το 2008 μέχρι και σήμερα σε σχολεία Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Κύπρο με γνωστικά αντικείμενα Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Αρχές Οικονομίας, Ιστορία, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και Τουριστική Οικονομία. Τιμήθηκε από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αλίμου όπου εργάστηκε για περίπου 5 χρόνια ως Νηπιαγωγός, για την προσφορά και την αγάπη της στα παιδιά. Το 2022 πιστοποιήθηκε από την ΑνΑΔ στο σεμινάριο Επαγγελματικής κατάρτισης με τίτλο «Κοινωνικό Μάρκετινγκ- Επιχειρησιακά Οφέλη – Αλλαγή Συμπεριφοράς». Συμμετέχει ενεργά σε επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια με παιδαγωγικό περιεχόμενο. Από το 1993 έως το 2008 εργάστηκε σε υπηρεσίες έρευνας αγοράς και δημοσκόπηση της κοινής γνώμης, υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα marketing, λήψη συνεντεύξεων, ομαδικές συζητήσεις, δημιουργία ερωτηματολογίου όπως MRB Hellas, TNSIcap κ.α. Το 2017 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο όπου εργάστηκε για 2 περίπου χρόνια στην Κυβέρνηση ως Βοηθός Γραμματειακού Λειτουργού και έπειτα για άλλα 2 χρόνια στο Cyprus International Institute of Management ως HR Officer.
Δρ. Μαρκέλλα Γρηγορίου
Η Δρ. Μαρκέλλα Γρηγορίου είναι ερευνήτρια στον τομέα της Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης. Εργάστηκε σε νοσοκομεία ψυχικής υγείας, φυλακές και ειδικά σχολεία στο Λονδίνο και στο Μπέρμινγχαμ, όπου μελέτησε τα θέματα πρόληψης, αυτισμού, αυτοκτονικότητας και λειτουργίας του εγκεφάλου και διδάσκει ως επισκέπτρια λέκτορας στα τμήματα Ιατρικής και Ψυχολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Το έργο της αποσκοπεί στην ανάπτυξη και εφαρμογή παρεμβάσεων που προέρχονται απο το χώρο της Προληπτικής Ψυχιατρικής, των Κοινωνικών Νευροεπιστημών και της Νευροαπεικόνισης, για τη βελτίωση των κοινωνικών και συναισθηματικών παραγόντων που επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική υγεία και ποιότητα ζωής των ανθρώπων από την αρχή της ζωής. Έχει εκπαιδευτεί από μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και είναι μέλος της Αμερικάνικης Ψυχολογικής Εταιρίας και της Βρετανικής Εταιρίας Νευροεπιστημών.
Δρ. Άντρη Χατζηανδρέου
Η Δρ. Άντρη Χατζηανδρέου δραστηριοποιείται στην πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία και είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην Πολιτισμική Νοημοσύνη (CQ) από το Κέντρο Πολιτισμικής Νοημοσύνης των Η.Π.Α. Εργάζεται στο Ερευνητικό Κέντρο του CIIM και στο CIIM Center for Diversity, Equity, and Inclusion. Έχει επίσης εργαστεί στο Πανεπιστήμιο Rutgers – Τμήμα Μουσικής και Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας – Τμήμα Μουσικής και Χορού, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – Μουσικά Σχολεία και στο Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη – Γραφείο Κύπρου. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος των Πολιτιστικών Οργανισμών Arts Embrace και Curious Qat, μέσα από τους οποίους έχει μια σημαντική καλλιτεχνική πορεία ως σολίστ και παραγωγός.
Στοιχεία επικοινωνίας
Tel: 77772446
Email: [email protected]
Nicosia, Cyprus
21, Akademias Avenue,
2107 Aglandjia,